BCI keurmerk LEEF Meppel

Wat betekent het BCI keurmerk

De laatste tijd zie je het o.a. bij King Louie steeds vaker voorbijkomen en ICHI gebruikt het al langer: Better Cotton, ook wel Responsible Cotton of Beter Katoen en Duurzaam Katoen genoemd. De afkorting van dit keurmerk is BCI, Better Cotton Initiative.

Het Better Cotton Initiative heeft als doelstelling de katoenproductie van katoenboer tot eindproduct te verduurzamen en te verbeteren. Hierbij wordt gelet op de positie van mensen (sociaal), het milieu en de toekomst van de katoenindustrie (economisch). Om dit te bereiken begeleidt BCI katoenboeren over de hele wereld bij hun bedrijf en hun doelstellingen. Een BCI katoenboer voldoet aan de 7 criteria van het BCI en mag het katoen verkopen als Better Cotton. Op dit moment bestaat ca 19% van alle katoenproductie uit Better Cotton.

Het label mag al gebruikt worden als minimaal 5% van het totale gebruikte katoen van een BCI-lid uit Better Cotton bestaat én er een doelstelling is om binnen 5 jaar 50% katoen uit de Better Cotton keten te gebruiken. Concreet betekent dit dus dat een product met het Better Cotton label niet per se gemaakt hoeft te zijn van duurzaam katoen. Het betekent dat je een katoenen product koopt van een merk dat investeert in Better Cotton en BCI gecertificeerde boeren steunt.

Het katoen is dan ook zeker niet altijd biologisch en het eindproduct ook niet. Er kunnen dus bijvoorbeeld nog steeds genetische modificatie (GMO) of chemicaliën zoals pesticiden gebruikt zijn bij de productie. Wil je zeker weten dat echt biologisch is? Kies dan voor (GOTS) gecertificeerd biologisch katoen.

Better Cotton is absoluut een stap in de goede richting naar een betere wereld, het kan nog beter door voor GOTS te kiezen natuurlijk. Better Cotton is in ieder geval wel al beter dan gewoon katoen voor alle mensen die in de katoenketen werken, voor de economie en beter voor het milieu en daarmee onder de streep een verbetering voor iedereen.

Terug naar blog