Stoffen & onderhoud tips van LEEF

Weet jij hoe je het best om kan gaan met verschillende soorten stoffen? En wat alle wassymbolen in je waslabels betekenen? Ontdek hier alles over katoen, viscose, wol, polyester en meer.

Denim

Wat is denim?

Denim, ofwel spijkerstof, is een bijzonder sterke, gekeperde katoenen stof. De katoenen garens worden tot een touw gedraaid en ondergedompeld in een indigo verfbad. Hierdoor krijgen ze hun (donker)blauwe kleur. De weeftechniek (keperbinding) die voor spijkerstof wordt gebruikt maakt het een zeer sterke stof. Bij een keperbinding wordt één witte draad met één of meerdere gekleurde draden verweven. Hierdoor is de stof aan de binnenkant lichter dan de buitenkant. Kijk ook bij onze MUD jeans, zij zijn volledig circulair en produceren net even wat anders.

Positieve eigenschappen van denim

Denim is zeer sterk, vormt zich naar je lichaam en slijt op een mooie, karakteristieke manier.

Hoe houd je denim mooi?

Volg bij het wassen van denim altijd de instructies op het waslabel aan de binnenkant van het kledingstuk.

LEEF tips:

 • Was denim zo min mogelijk. Hang denim buiten uit of leg het een nacht in de vriezer om bacteriën te doden en ongewenste geurtjes te laten verdwijnen.
 • Was denim met knopen en ritsen gesloten om beschadigingen te voorkomen.
 • Was denim binnenstebuiten.
 • Gebruik nooit waspoeder, dit kan vlekken achterlaten, vooral op donkere spijkerbroeken.
 • Hang denim niet in de volle zon om verkleuring te voorkomen.
 • Gebruik azijn, het toevoegen van enkele druppeltjes witte azijn aan de eerste wascyclus van je jeans helpt voortijdig vervagen voorkomen, waardoor de jeans er nieuw uit blijven zien, zelfs na veel dragen. Vooral wanneer de spijkerbroek donker en nieuw is en nog steeds kleur afgeeft, helpt azijn om de kleurstof beter aan de denim te hechten
 • Er is niets erger voor je jeans dan een droger. De jeans krimpen enorm en het vereist onnodige energie. Als je je broek buiten hangt, kun je dit het beste binnenstebuiten doen om verkleuring te voorkomen. Hang je jeans zo snel mogelijk op na het wassen. En herhaal na ons: never-ever-tumble-dry-your-jeans.

Katoen

Wat is katoen?

Katoen is een zacht vezel dat groeit uit de zaden van de katoenplant. De katoenvezels zijn twee tot vijf centimeter lang en worden gesponnen tot garen. Katoen is de meest gebruikte natuurlijke vezel in de textielproductie, vanwege de verschillende positieve eigenschappen en toepassingsmogelijkheden.

Positieve eigenschappen van katoen

Katoen is ademend, neemt vocht op, kan goed tegen hitte, en is makkelijk in onderhoud.

Hoe houd je katoen mooi?

Katoen kan veel hebben. Volg desondanks altijd de instructies op het waslabel aan de binnenkant van het kledingstuk.

LEEF tips:

 • Laat katoen niet in de zon drogen om verkleuring te voorkomen.
 • Was katoenen kleding de eerste keer dat je het wast apart, want de kleur kan afgeven.

Leer & Suede

Wat zijn leer & suède

Leer is een natuurproduct dat afkomstig is van de huid van dieren, zoals koeien of kalveren. Voordat leer gebruikt kan worden voor kleding, wordt het gelooid. Door het looien worden de eiwitten in de huid onoplosbaar gemaakt. De huiden kunnen daardoor niet meer bederven. Na het looien wordt het leder afgewerkt. De methode van afwerking verschilt afhankelijk van de soort leder. Leer wordt gemaakt van de buitenkant van de dierenhuid, en suède van de binnenkant.

Positieve eigenschappen

Leer ademt, is waterdicht, en gaat lang mee. Suède ademt, is warmer dan leer, en heeft een luxe uitstraling.

Hoe houd je leer en suède mooi?

Leer en suède kun je niet wassen in de wasmachine. Laat je kleding reinigen door de stomerij.

LEEF tips:

 • Impregneer je suède item altijd met een vuil- en vochtafstotende spray.
 • Verwijder vuil van leer en suède met een speciale borstel.

Polyester

Wat is polyester?

Polyester is een synthetisch vezel op aardoliebasis, en zet middels een chemisch proces PET polymeren om in textielvezels. PET (Polyethyleentereftalaat) wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor de productie van plastic flesjes. Polyester is niet biologisch afbreekbaar, maar wel door zijn synthetische eigenschappen makkelijk te recyclen. Veel van onze merken maken daarom gebruik van duurzaam, recycled polyester. De kwaliteit van polyester heeft ten onrechte een slechte reputatie, deze is door verbeterende technieken tegenwoordig namelijk heel goed. Het is onderhoudsvriendelijk en kan makkelijk behandeld worden om kleding rekbaar, vuilafstotend of zelfs waterdicht te maken. Bovendien gaat polyester kleding lang mee, omdat de vezels erg sterk zijn. Andere synthetische vezels op aardoliebasis zijn bijvoorbeeld nylon, acryl en polyamide.

Positieve eigenschappen van polyester

Polyester is sterk, kleurvast, sneldrogend, licht, slijtvast, en zo goed als kreukvrij.

Hoe houd je polyester mooi?

Polyester kan probleemloos worden gewassen. Volg bij het wassen van polyester wel altijd de instructies op het waslabel aan de binnenkant van het kledingstuk.

LEEF tips:

 • Droog polyester kleding aan de lucht en niet in de droger. Polyester kleding droogt zeer snel omdat de vezel nauwelijks water opneemt.
 • Polyester strijken is meestal niet nodig. Ga je toch strijken, pas dan op dat de stof niet smelt. Polyester wordt namelijk gemaakt middels een smeltproces.
 • Gebruik zo min mogelijk knijpers bij het ophangen van polyester, deze kunnen afdrukken achterlaten.  

Tencel

Wat is tencel?

Tencel is een merknaam van het natuurlijke kunstvezel Lyocell. Net zoals bij viscose en rayon wordt Tencel gemaakt op basis van houtpulp. Het verschil ligt in het oplossen van de houtvezels. De productie van Tencel/Lyocell gebeurt via een gesloten systeem waarbij water en oplosmiddelen gerecycled worden. De chemische producten die worden gebruikt om houtpulp te verwerken tot garen komen niet in de natuur terecht en het afvalwater dat uiteindelijk wel vrijkomt is onschadelijk. Bovendien komt de oorspronkelijke grondstof, hout, uit een verantwoord beheerd bos met FSC keurmerk dat staat voor verantwoord bosbeheer. Tencel heeft het Europese Ecolabel gekregen, wat betekent dat het erg verantwoord gemaakt is.

Positieve eigenschappen

Kleding van de stof Tencel is huidvriendelijk (door zijn natuurlijkheid), heeft een zeer goede vocht- en warmteregulatie, een mooie zijde-achtige glans, valt soepel, en is volledig biologisch afbreekbaar. Daarnaast is het eenvoudig te wassen en krimpt en kreukt het nauwelijks.

Hoe houd je het mooi?

Volg bij het wassen van Tencel altijd de instructies op het waslabel aan de binnenkant van het kledingstuk.

LEEF tips:

 • Pas op met het strijken van Tencel kleding. Zet de strijkbout niet op de hoogste stand zodat de stof niet verbrand.
 • Tencel kan tijdens de eerste wassing tot 3% krimpen. Bij volgende wassingen zal de stof niet verder krimpen.

Viscose

Wat is viscose?

Viscose is een semi-natuurlijk vezel: het wordt gemaakt van natuurlijke houtvezels, maar middels een chemisch proces verwerkt tot een draagbare stof. De reden dat viscose een populair materiaal is, is omdat het goede eigenschappen van natuurlijke en synthetische vezels met elkaar verbindt. Zo is de stof vocht opnemend en actief ademend, maar dankzij het chemische proces ook erg geschikt om te bedrukken met verschillende kleuren en prints. Viscose is een veelzijdige vezel die kan worden verwerkt tot verschillende stoffen, zoals jersey, modal, kunstzijde en crêpe. Ook kan het gecombineerd worden met andere vezels, bijvoorbeeld om de stof elastisch te maken.

Positieve eigenschappen van viscose

Viscose neemt vocht op, ademt, is licht van gewicht, valt soepel en is kleurvast.

Hoe houd je viscose mooi?

Volg bij het wassen van viscose altijd de instructies op het waslabel aan de binnenkant van het kledingstuk.

LEEF tips:

 • Wrijf of borstel niet over de stof als deze nat is, dan kunnen de vezels beschadigen.
 • Strijk na het wassen viscose kleding weer in de oorspronkelijke vorm, viscose heeft namelijk een waskrimp van 4-8%. Bij sommige kledingstukken is het voldoende om het simpelweg aan te trekken, dan loopt de stof vanzelf weer uit.
 • Droog viscose in de lucht, maar niet in de zon.
 • Gebruik geen bleek om viscose schoon te maken, maar normaal wasmiddel (bij voorkeur natuurlijk Marcel’s Green Soap).

Wol

Wat is wol?

Wol bestaat uit zachte, dunne haren uit de vacht van dieren, en is dus een volledig natuurlijk materiaal. In kleding wordt voornamelijk de wol van een schaap gebruikt. Voordat wol wordt gesponnen, worden de wolvezels ontward (gekaard) . Tijdens het spinnen worden de vezels in elkaar gedraaid waardoor er een sterke woldraad ontstaat. De reden dat wol goed is tegen de kou, is omdat er veel stilstaande lucht tussen de gekrulde vezels zit. Omdat de lucht wordt vastgehouden, is wol een goede warmte-isolator.

Pillen

Het pillen van wol is onvermijdelijk. Dit betekent niet dat het kledingstuk van slechte kwaliteit is. Dat het ene kledingstuk meer pilt dan het andere, ligt aan de lengte van de haren van de wol.

Positieve eigenschappen van wol

Wol ademt en isoleert, en is vuil- en waterafstotend, kreukvrij, zelfreinigend en zeer sterk.

Hoe houd je wol mooi?

Volg bij het wassen van wol altijd de instructies op het waslabel aan de binnenkant van het kledingstuk.

LEEF tips:

 • Was wol zo min mogelijk. Hang wollen kleding uit, of stoom deze in de badkamer om geurtjes eruit te krijgen.
 • Als je toch wol wilt wassen, gebruik dan een klein beetje wasmiddel.
 • Vermijd centrifugeren zodat de wol niet uitrekt.
 • Pillen kun je op verschillende manieren verwijderen met een scheermesje (neem een oud (bot) scheermesje en strijk er langzaam mee over de trui. Je zult een groot deel van de pluisjes gemakkelijk verwijderen), ben je bang dat zo’n scheermesje je trui beschadigt? Dan kun je ook een fijn kammetje gebruiken met tanden die heel dicht op elkaar staan. Een andere methode is een pluizentondeuse of ontpiller (ook wel pluizendief genoemd) te gebruiken. Op die manier kun je de bolletjes en pilletjes zo van je trui af scheren.
 • Wat ook helpt is om je nieuwe wollen trui voor gebruik eerst in de vriezer te leggen. Raar maar waar: veel minder pluisjes!
 • Berg wol liggend op.