Foto katoen van het Better Cotton Initiative

ICHI en het Better Cotton Initiative

Het Better Cotton Initiative (BCI) is een samenwerkingsverband tussen ontwikkelingsorganisaties (zoals Solidaridad), milieuorganisaties (zoals het WWF) en het bedrijfsleven (zoals naast ICHI ook oa Adidas en Ikea). Het richt zich op het verduurzamen van de katoenteelt. 

BCI stelt eisen aan milieuvriendelijkere productie en waardig werk. Daarbij maakt ze onderscheid tussen kleine boeren en middelgrote & grote plantages. BCI schrijft geen specifieke methodes of technologieën voor, maar laat boeren/plantages zelf kiezen welke manier van duurzaam telen het beste bij hen past. De focus ligt op continue verbetering. Een belangrijk verschil met biologische katoen is dat BCI het gebruik van genetisch gemanipuleerde zaden (GMO) en van bestrijdingsmiddelen toestaat. ICHI (DK Company) streeft ernaar om tegen 2022 100% van hun katoen in te kopen als duurzaam katoen.

Er zijn richtlijnen voor:
  • Minimaliseren van gebruik van bestrijdingsmiddelen.
  • Efficiënt watergebruik (geen eisen aan verbod op teelt in waterschaarse regio’s).
  • Aandacht voor bodemgezondheid.
  • Bescherming van natuurlijke leefomgeving.
  • Zorg en aandacht voor kwaliteit van de vezels.
  • Waardig werk (zoals geen kinderarbeid, dwangarbeid, recht om in vakbond te verenigen, eisen aan werktijden, minimumloon, gezonden en veilige werkomstandigheden). Geen eis m.b.t. eerlijke prijs/leefbaar loon.
Het keurmerk stelt alleen eisen aan de productie van katoen. Er zijn geen eisen aan de fabrieken die de katoen verwerken tot stof en aan de naaiateliers en het keurmerk is alleen te vinden op textiel.
Terug naar blog