LEEF Granny's

Onze LEEF Granny Long en zijn verhaal

Bo Weevil doet al bijna 25 jaar zaken met haar tassenproducent in India en koopt daar voornamelijk de naturel en gekleurde nettasjes en canvas tassen.

De katoen is afkomstig van katoenboeren uit de regio’s Indore, Ratlam, Dhar, Banswara en Aurangabad. De katoen wordt ingekocht door de Mahima groep. Vanuit deze groep krijgen de katoenboeren onderwijs en technische instructies over ‘organic farming’. Hen wordt ook geleerd zoveel mogelijk van de compost die ze nodig hebben voor de biologische teelt zelf te produceren, zoals koeienurine en mest van eigen vee. Een groot voordeel is dat de boeren hiermee financieel zelfstandig kunnen blijven en geen (dure) leningen hoeven af te sluiten voor kunstmest bijvoorbeeld. Vanuit de groep wordt het gebruik van biogas gestimuleerd. De boeren krijgen assistentie en financiële hulp voor het aanleggen van biogasinstallaties.

De kinderen van de boeren hebben toegang tot gratis onderwijs, boeken en lesmateriaal en de schoolbus worden door deze groep verzorgd. Op deze manier krijgen ook de armste kinderen toegang tot onderwijs. Kinderen worden gestimuleerd na de lagere school door te gaan naar hoger onderwijs.

Na de pluk met-de-hand wordt het garen gesponnen en verkocht aan oa de tassenproducent. De productie van de granny's gebeurt onder goede, menswaardige omstandigheden. De makers van de tassen krijgen een leefbaar loon betaald, er werken geen kinderen in deze fabriek, de werkvloer is veilig en schoon, en de werkweek nooit langer dan 48 uur. De werknemers hebben de vrijheid zich te verenigen en gezamenlijke onderhandelingen te voeren. De werkgever zorgt op een regelmatige basis voor werk.

Het gevoel van verantwoordelijkheid gaat verder dan het bedrijfspand. Werknemers hebben toegang tot extra gezondheidszorg, er zijn pensioenvoorzieningen, vrije dagen en vakanties.

Goed gemaakt voor duurzaam gebruik, wil jij ook een LEEF granny?

Terug naar blog