Je ziet het staan, maar wat is Modal

Modal is een natuurlijk en plantaardig materiaal dat gemaakt wordt van houtpulp van de beukenboom. De beukenbomen welke gebruikt worden voor de productie van dit materiaal groeien in speciale, duurzaam beheerde bossen in Europa (bijv. in Oostenrijk). De bomen hoeven niet kunstmatig te worden aangeplant (de beukennootjes die van de bomen vallen groeien uit tot nieuwe bomen) en hebben geen kunstmatige irrigatie nodig. Modal wordt gemaakt door de firma Lenzing, die ook Tencel produceert.  

Modal kleding

Kleding gemaakt van het materiaal modal voelt heerlijk aan omdat het super zacht is. Daarnaast is modal kleding erg sterk, ademt het goed en valt het mooi. Het verven van modal is een stuk makkelijker, en daarmee duurzamer, dan katoen. Ook kan kleding van modal beter tegen wassen en behoudt het zijn kleur langer dan bijvoorbeeld katoen. Modal en lyocell lijken op elkaar. Qua duurzaamheid heeft de productie van modal 10-20 keer minder water nodig dan katoen. Modal lijkt op het duurzame materiaal lyocell, dit scoort qua productieproces nog beter dan modal.

Modal Wassen

Check altijd het wasetiket voordat je een (modal) kledingstuk gaat wassen. Wanneer een kledingstuk namelijk bestaat uit een blend van modal en een ander materiaal kan dit van invloed zijn op de wasinstructies. In het algemeen geldt dat je modal op alle temperaturen kunt wassen maar dat een zo laag mogelijke temperatuur het beste is. Was bijvoorbeeld op 30 graden met een mild wasmiddel en gelijke kleuren. Haal je kledingstuk na het wassen zo snel mogelijk uit de wasmachine om kreuken te voorkomen. 

Terug naar blog